IPAAS

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Mit jelent az IPAAS?

Az IPAAS az „Integration platform as a service” kifejezésből létrehozott mozaikszó. Nagyon tömören, leegyszerűsítve az IPAAS egy olyan felhő alapú köztes elem, amit harmadik fél bocsát a megrendelő rendelkezésére annak érdekében, hogy megoldást nyújtson a vállalat privát vagy hibrid felhő(kö)n keresztüli digitalizációjára, és adatintegrációjára. Ha napjaink vállalatainak az egyik alapvető problémáját megfigyeljük, könnyebben érthetővé válik ez a lexikonszagú magyarázat is. Egy mai multinacionális cégnek vannak analóg adatai és részlegei, mondjuk egy olyan osztály, ahol még tárolnak adatokat kartonokon, és nincs minden számítógépre mentve. Léteznek olyan részlegek, amik ugyan digitalizáltak, de egy saját, helyi rendszerben működnek, ami a vállalat többi rendszerével semmi kapcsolatot nem épített még ki. Mondjuk frissen felvásárolt kisebb cég, amit nem is szeretnének beolvasztani, de az őáltaluk használt adatokat szívesen elemezné az anyavállalat. Emellett vannak azok a felhő alapon egymáshoz csatlakozó, világ minden táján szétszórt osztályok, akik felhő alapú applikációk tucatjait használják. Mindebben a káoszban ott áll a cég, hogy akkor most hova kapjon. A vállalat egyik fele azt se tudja, mit csinál a másik. Nagyvonalakban ezt a kommunikációs technikai találós kérdést oldja meg egy integration platform as a service.

System Store Cloud Memory Web Digitization

Mire jó az IPAAS?

Az, hogy egy cég digitalizál, ma már nem számít fejlesztésnek, ez már kisvállalati szinten is olyan alapelvárás, ami nélkül versenyhátrányba kerülhetünk. Honlapok, webshopok, online ügyfélszolgálatok működnek szerte a világban. Gyakran ezek a szolgáltatások nem saját fejlesztések, vagy a fejlesztő platform nem a cég tulajdona. Mamut vállalatoknál az is megesik, hogy cégen belül hoz létre egy egy részleg két olyan fejlesztést, ami két külön platformot használ, aztán fél év múlva kiderül, hogy ezeknek kéne egymással is kapcsolódniuk. Erre kell az IPAAS. Egy vállalaton belül, az ott használt applikációk közt képes adatok átadására, mind ERP és CRM rendszerekben. Ugyanezt megteheti az IPAAS segítségével cégen kívül is, például üzleti partnerekkel történő kapcsolódás esetén. Persze megtehetnénk, hogy saját magunk fejlesztünk és vágunk rendet kínkeserves munka árán a különböző részlegek, felhők, applikációk közt. Sokszor költséghatékonyabb megoldás az IPAAS, illetve könnyebben, gyorsabban bevezethető, ahol a konfigurálás és optimalizálás terhe ráadásul a harmadik félre, a szolgáltatóra hárul.

Kihívások az IPAAS bevezetésével

Manapság divatos kifejezés a digitalizálás, így értelemszerűen felkapott lett az IPAAS is. Félresikerült lesz azonban a bevezetése, ha más okunk nincs, hogy bevezessük. Fontos már az elején megérteni, hogy az IPAAS egy eszköz, amit megfelelően tudnunk kell használni is. A digitalizálás maga megkíván egy olyan vezetői hozzáállást, ami nélkül csak feszültség keletkezik a vállalaton belül. A dolgozók szintjén, ha számukra értelmetlen képzéseket és eszközöket erőltetünk rájuk. Felsőbb szinteken pedig azért, mert a digitalizálással, IPAAS bevezetésével óhatatlanul alapelvárás lesz érteni ezeket a rendszereket, ami egy IT tudás. Az IT vezetők értelemszerűen kedvezőbb helyzetből indulnak, de ez nem szabad belső csatározáshoz vezessen. Az IPAAS kihívást jelent nem csupán szervezeti szinteken. Tegyük fel, hogy sikeresen bevezettük, működik, sikeresen összekapcsoltuk, amit szerettünk volna, de van egy részlegünk, ahol számtalan adat áll analóg formában. Tudják a maguk erejéből digitalizálni ezt a nagy mennyiséget? Egyáltalán fontos ez annyira? Ugyanúgy, ha több helyen létrehozott adathalmazokat kapcsolunk össze, szemantikailag azonos kifejezéseket kell használnunk. Meg kell határoznunk egyes kifejezéseket, és ahol szükséges, aszerint új alapokra helyezni egy egy adatbázist, hogy összehasonlíthatóak legyenek. Ez ismételten egy nagyobb energia befektetést igényel.

Digitalization_liberation_and_creating_content

Az IPAAS feltételei

Miután kellően összetett rendszerről beszélünk, nem véletlen, hogy bizonyos feltételek nélkül nem tud megvalósulni. Sikeres bevezetés mellett hirtelen hatalmas adatmennyiség válik elérhetővé. Éppen ezért az IPAAS bevezetésével elengedhetetlen ezeknek az adatoknak a védelmére és hozzáférhetőségére is gondot fordítani. Meg kell határoznunk prioritási szinteket, ahol bizonyos adatok nem válnak bárki számára elérhetővé, erről rendszeres riportokat készítenünk, a biztonsági beállításokat pedig szintén egységesíteni és megfelelő védelemmel ellátni a bizalmas adatokat. Ennek a „rendrakásnak”, ami egyébként a teljes IPAAS bevezetésének jellemző velejárója, egyik előnye, hogy az adatkezelésünket egy füst alatt GDPR biztossá tehetjük. Nem elhanyagolható feltétel még a sebesség. Mivel minden rendszer felhő alapon, az internet segítségével kapcsolódik, elengedhetetlen a megfelelő internet sebesség minden részleg számára. A legfontosabb feltétel azonban, amiről már szót ejtettünk, a mentalitás. Az integration platform as a service fiatal technológia, a vállalatvezetési technológiák folyamatosan fejlődnek, és érdemes figyelemmel követni a trendeket, tudatosan tervezni a jövőre.