Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tudjuk, hogy a gázkazán egy olyan berendezés, ami éghető gáz elégetésével felszabaduló hőt fejleszt, amit melegítésre használunk. Ilyen módon egy gázkazán közvetett módon melegítheti a lakásunkat, vagy biztosíthatja a számunkra szükséges meleg víz mennyiséget, de akár mindkettőt is egyszerre. A gázkazán így a legelterjedtebb fűtőberendezéssé vált napjainkra. Példának okáért, az újonnan épített társasházakba ma már szinte csak és kizárólag gázfűtést terveznek be, de a kisebb méretű családi házakat, lakásokat is gázkazán fűti fel a kívánt és komfortos hőmérsékletre. A gázkazán esetében egy olyan, általában földgázt elégető fűtőberendezésről van szó, ami az elégetendő fűtőanyagot egy nagy, hálózati gázvezetéktől kapja, melyekkel a közművesített utcák és települések el vannak látva.
Ariston gázkazán kép
A gázkazán segítségével megvalósított gázfűtés legnagyobb előnyei közt tartják számon, hogy tüzelőanyaga nem igényel pl. külön tárolót, a sajtóban oly gyakran visszhangos fűtőanyagának (földgáz) ármozgása ellenére is olcsóbb, mint a villannyal való fűtés, a felhasználni kívánt gáz mennyisége könnyebben szabályozható, a lakás gyors felfűtését teszi lehetővé és átlagos értékeit tekintve környezetkímélőbb megoldásnak látszik, mint a fa-, vagy akár a széntüzelésű fűtési módszerek.

A gázkazán megjelenése

A gázkazán (forrás: ventil-team ), mint épületgépészeti berendezés megjelenése a földgáz megjelenése után értelmezhető. Magát a földgázt kicsivel a XX. század előtt használták először fűtési céllal az USA-ban. Az európai kontinensen az ’50-es évektől kezdődően alkalmazzák, míg a gázkazán hazai alkalmazása igazán a ’70-es évektől vált egyre népszerűbbé. Leghíresebb hazai gázkazán gyártó a FÉG (Fegyver és Gázkészülék Gyár) volt. Hazánkban a gázkazán az aranykorát a ’90-es évektől éli, amikor is az újonnan építendő társasházakat már szinte csak földgázüzemű gázkazán melegíti.

Gázkazán

A gázkazán szabályszerű karbantartása

Rendkívül fontos, hogy ha gázkazán nyújtja számunkra otthon a meleget, akkor a gázkazán állapotát rendszeresen ellenőriztetni kell szakemberekkel. Ez nemcsak hogy fontos, de a törvény által kötelező jellegű, ami előírja, hogy a működtetett gázkazán és ahhoz kapcsolódó telepített fűtési rendszert időszakosan, de minimum ötévente ellenőriztetni kell. Akiknél otthon gázkazán üzemel, azok tudják, hogy még az őszi fűtési szezon beköszönte előtt érdemes a fűtés próbaüzemét elvégezni, nehogy a hideg beálltával meglepetés érje őket. Ilyenkor egyszerűen bekapcsolják egy-két órára és figyelik, hogy a gázkazán nem mutat-e jelentős működésbeli eltérést a megszokottól. Nyilván egy ilyen próbaüzem a szokásos módon folyik le. Először is ellenőrzik a rendszerben uralkodó nyomást, amit ha kell, víz utántöltésével feljebb tornáznak a kívánt szintre. Ha már megy a próba, érdemes minden radiátor és falon kívül futó vezeték, valamint azok csatlakozásának ellenőrzése, hogy nem szivárog, vagy ereszt-e valamelyik.

Mi van, ha a gázkazán nem (jól) működik?

Honnan vehetjük észre, hogy a bekapcsolt gázkazán nem működik, vagy nem megfelelően? Az első jel, amit észre vehetünk a szobánkból is, hogy ha a radiátor nem melegszik fel. Ekkor persze nem a radiátor vásárlás lesz a megoldás, még akkor sem, ha a radiátor árak jóval alacsonyabbak, mint egy gázkazán ára. Ha hideg a radiátor, érdemes a gázkazánt megnézni először. Gyanús lehet, ha a gázkazán nem mindig kapcsol be, nem kap lángra a gázégő, esetleg folyton elalszik – vagyis a fűtés folyamatossága akadozik. Tökéletlen égésre utaló jel lehet a láng rendellenes (sárgás) színezete, de a legveszélyesebb pillanat az lehet, ha nagyon erős gázszagot érzünk a lakás valamelyik szobájában. Ilyenkor be ne kapcsoljuk egyik elektromos berendezésünket sem, az esetleges szikraképződés lehetőségének megakadályozása végett!
Ahogy tudunk, hagyjuk el az objektumot és azonnal hívjuk a szerelőket.

Ha beteg a gázkazán

Mi tehát a teendő a gázkazán rendellenes működése estén? Egy gázkazán javítását és szakszerű ellenőrzését –a jelenlegi jogi szabályozás értelmében- kizárólag a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (vagyis MKEH) által kiállított igazolvánnyal rendelkező gázszerelő szakemberek végezhetnek hazánkban. Tehát jelenleg Magyarországon egy gázkazán szerelését csak úgynevezett „arcképes gázszerelői igazolvánnyal” ellátott szakemberek végezhetnek. A gázkazán és magunk érdekében csak ilyen igazolás megléte esetén engedjünk bárkit is a gázkazán megbontásába belekezdeni. Ez a szigorú gázkazán előírás nem véletlen, hanem szükségszerű biztonsági előírások követelték meg, ugyanis a megfelelő képesítés és szaktudás nélkül nem garantálható az elvégzett munka minősége, a gázkazán üzembiztos működése. A gázszerelés alapvetően precizitást, odafigyelést igényel. Biztonsága érdekében soha ne hagyja a gázkazán szerelését és javítását olyan emberre, akinek jogosultsága és szaktudása nem ellenőrizhető. A gázkazán szerelés előtt mindig kérje meg a gázszerelőt, hogy mutassa be az igazolványát.

Melyik gázkazán legyen?

Rengeteg gázkazán gyártással foglalkozó cég található ma a piacon, de ha mindenképpen ajánlani kellene közülük, akkor a következő gyártók termékeivel biztosan elégedett lesz majd. Ha árban lentről indulunk, akkor a korábban már említett FÉG, vagy a Fégterm, Hajdu, Héra, Hévíz által gyártott gázkazán nagyon jó választás lehet, mert hazai gyártókként könnyen, gyorsan és olcsón tudunk hozzájuk alkatrészeket szerezni meghibásodás esetén. Magasabb árazású, külföldi gyártók termékei esetében már lehet, hogy több idő és pénz, mire a gázkazán pótalkatrésze megérkezne. Ez télen kellemetlen tud lenni. De kiváló prémium márkának tekintik –nyilván a teljesség igénye nélkül- a Vaillant, az AEG, az Ariston, a neves fegyvergyár, a Beretta, a világhírű Bosch, a Junkers, a Delonghi, az Electrolux, a Radiant, a Stiebel Eltron, a Viessmann, a Whirpool és a Zanussi által piacra dobott gázkazán berendezéseket, hiszen az általuk gyártott gázkazán élettartama és relatíve kicsi meghibásodási valószínűsége indokolja a magasabb árat. Ez nem ritkán két-háromszoros készülék, vagy akár teljes berendezés élettartamot is jelenthet akár.