műterem fotózás

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Egy műterem küszöbét átlépni mindig bizsergető érzés, mintha valami titkos, intim pillanatba nyerne betekintést az ember. Festők, fotósok birodalma ez, a tér, ahol művészet születik, és a fokozott kreativitás akarva akaratlan is némi előfeltételezést ébreszt az emberben. S noha nem hazugság, de mára már nem csupán titokzatos padláshelyiségekben kialakított misztikus nagy, világos terek ezek, melyek a város fölé tornyosulva kínálnak pazar látványt. Elérhetőek mondhatni „hétköznapibb”, emberibb alkalmakra is, és az egyre növekvő igényeket kiszolgálva különböző funkciókkal kibővülve várják a szakmán belül és kívüli érdeklődőket. Legyen szó akár baba-, jegyespárfotózásról, alkalmai – mondjuk karácsonyi – fotózásról, castingról, próbafelvételekről vagy netán sajtótájékoztatóról, már rég elrugaszkodtunk az egymásra zsúfolt akvarellfestmények poros levegőjében világló éteri fénypászma képétől. Egy jó helyszín már fél sikert biztosít egy egy projektre és a szakma ugyanúgy várja profik és amatőrök jelentkezését, csak győzzék pénztárcával.

Milyen is egy műterem?

Nem áll mindenkinek rendelkezésre saját műterem és ez rendjén is van így. Ha nincs naponta legalább nyolc órában kihasználva hétvégén és hétköznap egyaránt, igazából a legapróbb loft műterem is leginkább csak viszi a pénzt, semmint hozná. Nem véletlen, hogy a zenei próbatermekhez hasonlóan ezeket is a legtöbben megosztva használják, ha van is kiadják, avagy egyszerűen nagyobb, erre specializálódott szolgáltató cégektől bérlik. Persze megvan a maga bája annak, ha az ember a saját házában, lakásában próbál egy elkülönített sarkot berendezni erre a célra, de ezeket általában kinövi az ember igényei elég hamar. Ahogy fejlődik a látásmódja, egyre jobban ért a mesterségéhez, olyan szükségei támadnak, amelyeknek egy kreatív kis padlásszoba nem tud már eleget tenni. Nem elég az, hogy van négy fal, viszonylag világos színben, jó nagy belmagassággal és egy hatalmas ablakon vagy beengedem a fényt, vagy elhúzom az ablakot. Ha egy kicsit kreatívabban vagyunk, egy dobozban valamelyik sarokban lapul egy nagy rakat kiegészítő is, de ez még mindig csak az alap, amit egy idő után meghaladnak az igények. Egyre több technikai eszközt halmoz fel az ember, állvány, világítás, kiegészítők, a végén már nem tudja, hova tenni őket és lépni se lehet, állandóan belelóg valami a képbe. Sokat ront az ember kreativitásán, ha két kattintás közt költöztetőt és takarítónőt alakít. És ha nincs lehetőség ismerős, rokon révén használatba venni egyet, az ember kénytelen maga keresni olyat, amivel elégedett lehet.

gunsan-travel-1747499_640

Műterem bérlés

Ma egy műterem sokkal izgalmasabb, többfunkciós teret jelent. Először is legyen egy enteriőr, egy hangulat, ami magával ragad és inspirál mindamellett, hogy változatlanul lényeges, hogy a fényt uralni tudjuk. Minél több háttér, kiegészítő, hangulati elem cserélhető, annál kevesebbet kell megterveznünk és inkább engedhetünk a spontaneitásnak. Ugyanakkor az sem utolsó szempont, hogy legyen egy mosdó, esetleg zuhany, egy hely, ahol át lehet öltözni, netán meginni egy frissítőt, amíg az ember egy szusszanásnyi szünetet tart. Egy G3 műterem alkalmasint órákon át lesz helyszíne egy egy fotózásnak, szereplőválogatásnak, forgatásnak. Rengeteg ember fordul meg és a borsos órabérnek hála fontos, hogy pörögni tudjunk. Az sem mindegy, hogy rendelkezik-e a műterem bármiféle technikai felszereltséggel, mert ha otthon maradt egy állvány vagy menet közben bedöglik valami, sok időt spórol, ha helyben van a megoldás, vagy legalábbis a belvárosban a közelben. Egy műterem bérleti díja háromtól akár tízezer forintig is terjedhet óránként és általában kell is minimum két-három órát kibérelni, hogy jussunk is valamire. A bérlés általában gazdaságosabb hétköznaponként munkaórákban, és feláras, ha az egész stúdiót szeretnéd a magadénak tudni erre az időre. A legtöbb helyen tudnak asszisztenciát szervezni, de ez sem lesz ingyen.

Műterem választás

Persze fontos szempont az ár, egyike azoknak, amikről az ember szívesen feledkezne meg, de sajnos kénytelenek vagyunk megmaradni a realitások talaján. Sok eszköz pótolható kapcsolatok révén, de végeredményben maga a műterem bérlése egy jelentős kiadás, tetszik, avagy sem. A jó megközelíthetőség se mindegy, hogy milyen a hely felszereltsége, mind technikailag, szakmailag mind rendelkezésre álló lehetőségek terén.

photography-2560956_640

Amikor egy egy műterem képeit lapozgatjuk, arról sem érdemes megfeledkezni, hogy ezek katalógusfotók. Nyilvánvaló, hogy tisztán tartják a teret, kitakarítanak, elrámolnak egy egy igénybe vétel után, de az amortizációnak és az idő vas fogának nincs ember, aki ellenszegülhet. Ugyanúgy biztos lehetsz abban is, hogy a helyszínre érve sokkal zsúfoltabb látvány fogad. Egyrészt benyomakodsz te a sok kütyüddel, másfelől ott lesz mindaz, amit kértél – meg amit nem is, hátha kell alapon – ott leszel te meg esetleg a stábod, lesz valaki, aki a műterem megbízásából felügyel és nem utolsó sorban a modell vagy modellek. Úgyhogy készítsd fel a lelked lélekben, hogy ne a helyszínen érjen egy kellemetlen behatás már az elején, ami az egész eseménynek rossz hangulatot adat.